Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Drukuj
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re:
PostNapisane: 2 sie 2013, o 22:59 
Szaman

Podziękowań: 671
Zed napisał(a):
Jak sama przyznałaś jednak, autora znasz, i pisałaś wraz z nim jeden z artykułów. Skoro nie różnił się on w żaden znaczący sposób od pozostałych, mogę łatwo (i z odpowiednimi podstawami ku temu) wywnioskować że jednak masz pojęcie.

Ah tak? O patrz, dzięki, że mnie uświadomiłeś, bo do tej pory o tym nie wiedziałam.

Może Cię zmartwię, ale wiem o czym piszę i co przekazuję innym ludziom. Zresztą nie tylko ja, to robię, bo są osoby na tym i na innych forach, które również ostrzegają przed wykonywaniem rytuałów i wchodzenia w temat magii np. z ciekawości, czy dla zabawy. I to nie są osoby, które dopiero dziś, czy wczoraj zajęły się ezoteryką, ale siedzą w tym już kilkanaście lat.

A swoją drogą jak ludzie mają się obeznać z tematem, gdzie mają się dowiedzieć, że magia, to zagrożenie jak nigdzie o tym nie pisze? Dlatego właśnie korzystają z rożnych usług magicznych, bo widzą tylko pozytywne komentarze i myślą, że magia jest lekarstwem na całe zło. A ten artykuł zawiera informacje, dzięki którym mogą popatrzeć na rytuały z innej strony i poczytać o skutkach ubocznych.

Tytuł: Re: Re:
PostNapisane: 2 sie 2013, o 23:28 
Zakorzeniony

Podziękowań: 6
Irisa napisał(a):
Zed napisał(a):
Jak sama przyznałaś jednak, autora znasz, i pisałaś wraz z nim jeden z artykułów. Skoro nie różnił się on w żaden znaczący sposób od pozostałych, mogę łatwo (i z odpowiednimi podstawami ku temu) wywnioskować że jednak masz pojęcie.

Ah tak? O patrz, dzięki, że mnie uświadomiłeś, bo do tej pory o tym nie wiedziałam.

No patrz jaki jestem pomocny.

Irisa napisał(a):
Może Cię zmartwię, ale wiem o czym piszę i co przekazuję innym ludziom.

To wykaż się wiedzą i podeprzyj to co mówisz faktycznymi rytuałami i ich analizą. Pokaż gdzie zawiodły, i dlaczego. Powoływanie się na "jakiś rytuał" jest równie dobre jak powiedzenie że wszystkie samochody są zabójcze bo jeden się rozbił.

Irisa napisał(a):
Zresztą nie tylko ja, to robię, bo są osoby na tym i na innych forach, które również ostrzegają przed wykonywaniem rytuałów i wchodzenia w temat magii np. z ciekawości, czy dla zabawy. I to nie są osoby, które dopiero dziś, czy wczoraj zajęły się ezoteryką, ale siedzą w tym już kilkanaście lat.

To nie ma znaczenia - nie jesteś w stanie podeprzeć tego co mówisz żadnymi faktycznymi danymi. Pokaż mi rytuał który był wykonany, pokaż mi radiksy zaangażowanych partii, to Ci pokażę gdzie w rytuale tkwił błąd. Jasno i klarownie.

Irisa napisał(a):
A swoją drogą jak ludzie mają się obeznać z tematem, gdzie mają się dowiedzieć, że magia, to zagrożenie jak nigdzie o tym nie pisze?

Na pewno nie tu. Brzmisz jak zacięta płyta - powtarzasz że magia niszczy i że należy jej unikać, a nie podajesz żadnych (!) faktycznych przykładów z życia wziętych. Jedynie anegdoty że ktoś wykonał rytuał X (o którym nic więcej nie wiadomo - a przecież w nim ma wg. Ciebie tkwić "zło"), a potem życie się powaliło.
Skoro tak wiele wiesz nt. rytuałów to proszę, oświeć mnie. Pokaż mi że się mylę.

Irisa napisał(a):
Dlatego właśnie korzystają z rożnych usług magicznych, bo widzą tylko pozytywne komentarze i myślą, że magia jest lekarstwem na całe zło. A ten artykuł zawiera informacje, dzięki którym mogą popatrzeć na rytuały z innej strony i poczytać o skutkach ubocznych.

Informacje? Polega na anegdotach. "Wiedza własna". Wiedzą własną (i nie tylko, bo to fakt) mogę wykazać że bez rytuałów ludzka cywilizacja nie osiągnęłaby nawet średniowiecznego poziomu rozwoju.

Koniec końców: odmawiasz podzielenia się faktyczną, sprawdzalną treścią, polegasz na anegdotach, i odwołujesz się do autorytetu względem stażu (co w dzisiejszych czasach jest po prostu komiczne - nie czas świadczy o doświadczeniu) więc ewidentnie nie masz pojęcia o czym mówisz.

Gwoli pokazania że nie jestem gołosłowny, jak Pani, odwołuję się do mojej analizy Rytuału Gwieździstego Rubinu:
http://lvxnox.com/index.php/io-pan-an-analysis-of
A tu jest małe tłumaczenie które wyciągnąłem na innym forum. Jeszcze nie ma wszystkiego, ale główny zarys inicjacyjny jest.

Przypominam również że reiki (wraz z wszelką pracą astralną), tarot, astrologia, alchemia, geomancja, inwokacja, ewokacja, teurgia, modlitwa, joga i sigilizacja w jej różnych formach to wszystko techniki stricte magiczne - ustosunkujesz się do tego?

Odpowiedz w temacie

horoskop | horoskop dzienny | tarot | biorytm | sennik
Witaj na Naszym forum ezoterycznym. Porozmawiasz tutaj z użytkownikami na tematy niezwykłe. Warto również sprawdzić aktualny horoskop na cały rok 2013 razem z przesłaniem anielskim dla każdego znaku zodiaku! Oprócz tego nasi użytkownicy pomogą zinterpretować twój sen oraz zagłębią Cię w tematykę ezoteryczną. Sprawdzisz również znaczenie snu w naszym własnym senniku online, w którym podyskutujesz z użytkownikami.
Regulamin, polityka prywatności i kontakt